Unul din condamnaţii în dosarul „dolarilor falşi” şi-a găsit dreptatea la CtEDO

http://www.zdg.md/stiri/unul-di n-condamnatii-in-dosarul-dolarilor-falsi-si-a-gasit-dreptatea-la-ctedo

ZDG / Postat 13/01/2015

Unul din condamnaţii în dosarul „dolarilor falşi” şi-a găsit dreptatea la CtEDO

Un nou caz pierdut de R. Moldova la CtEDO. Marţi 13 ianuarie, Curtea a pronunțat o hotărâre prin care i-a acordat lui Valentin Rimschi trei mii de euro prejudiciu moral. Rimschi ceruse iniţial aproximativ 13 mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 100 de mii de euro moral și 3 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

La 21 iulie 2009, reclamantul a fost arestat fiind acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi. Rimschi şi-a petrecut următoarele 30 de luni în penitenciar, mandatul de arest fiind prelungit de fiecare dată cu câte trei luni. Motivele invocate au fost că reclamantul este suspectat de o infracţiune gravă pasibilă de pedeapsă mai mare de 15 ani. În rest deciziile instanţei de a plasa reclamantul în arest preventiv au fost nemotivate.

Ultima prelungire a detenţiei reclamantului a avut loc la 19 august 2011. Instanţa şi-a motivat decizia pe aceleaşi motive ca şi anterior, iar recursul reclamantului a fost respins de Curtea de Apel Chişinău la 5 septembrie 2011. La 30 ianuarie 2012 reclamantul a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 5 § 3 CtEDO notând că reclamantul a fost ținut în detenție pentru 30 de luni, pe aceleași motive, fără o explicaţie cum aceste motive sunt aplicabile în cazul reclamantului. Instanțele naționale nu au explicat de ce au considerat că reclamantul poate să se ascundă, și nici au explicat cum acesta putea să manipuleze probatoriul după mai mult de doi ani de la începerea procedurilor. Curtea a stabilit că detenția reclamantului a fost excesiv de lungă și nu s-a bazat pe motive suficiente și relevante.

ZdG a relatat anterior despre cazul „Dolarilor falşi”, în care 13 persoane au fost condamnate în dosarul milioanelor de dolari falşi, iniţiat în vara anului 2009 de către poliţişti conduşi atunci de generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari. Condamnaţii sa-au declarat atunci nevinovaţi şi spun că persoanele care ar trebui cu adevărat să facă puşcărie pentru fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi au rămas în afara procesului sau au participat la el în calitate de martori.

Об авторе admin

Научно-техническая группа PaPuRi Неформального общественно-политического движения euroliberali
Запись опубликована в рубрике Право с метками , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *